Ana içeriğe atla

Java SE ve Java EE Nedir?

En çok merak edilen karıştırılan hengisinden başlasam acaba gibi bir sürü sorulara neden olan Java SE ve Java EE tanımlarından aralarındaki farklardan bahsetmek istiyorum.

Önce Java SE'den başlayalım;
Java SE açılımı Java Standart Edition olan Java programlama dilini kullanan bir yazılım geliştirme paketidir. Java SE ile daha çok küçük uygulamalar geliştirilir. Java SE ile geliştirilen uygulamalar, Windows,Linux ve Mac gibi bir çok işletim sisteminde sorunsuz çalışır.

Java EE ise açılımı Java Enterprise Edition olan web üzerinde kurumsal online uygulamalar geliştirmek, dağıtmak için Java tabanlı bağımsız bir platformdur. Java EE, Java SE üzerine inşaa edildiği için içerisinde birçok Java SE bileşeni barındırır. Java EE'de çok katmanlı web tabanlı uygulamalar geliştirmek için bir çok API'ler ve protokoller bulunur. Java EE standartlaştırılmış yapısıyla uygulama gelişimini basitleştirir ve öğrenimini kolaylaştırmaktadır. Eğer kurumsal yapılar üzerinde çalışıyorsanız, Java EE yapısını öğrenmeni gerekir.

Gelelim bir önemli soruya, öncelikle hangisini öğrenmeliyim.?

Java'ya giriş yaparken öncelikle Java SE giriş yapmalısınız. "Java biliyorum." tabirini kullanabilmek için Java SE hakim olmanız gerekir. Java SE'de hakim olduğunuzu düşündüğünüz an Java EE geçiş yapabilirsiniz. Java EE web üzerine çalışan bir yazılım paketi olduğu için Java SE'ye göre daha karışık ve daha kapsamlı bir yapıdır. Java EE yapılarını çalıştırmak için Java SE yapılarına göre zordur. Özel yapılar gerektirir. (container, web container, EJB container, etc..)

Aslında hangisine daha çok hakim olmalıyım sorusu yapacağınız işe bağlıdır. İletişim protokolleri, donanıma daha yakın çalışmalarda ya da kullanıcı arayüzüne sahip olmayan çalışmalarda daha çok Java SE ve 3'rd party bileşenler kullanılmakta.

Kısacası yapacağınız iş web tabanlı yazılımlar ise Java EE hakim olmalısınız fakat başlangıç seviyesinde iseniz Java SE'den başlamanız temeliniz için daha iyi olacaktır. Fakat yukarıdaki paragraflarda bahsettiğim çalışmalarla ilgileniyorsanız Java SE hakim olmanız sizin için yeterli olacaktır.

Siz hayal edin, sonra Java'ya güvenin. :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örnek Algoritmalar ve Örnek C++ Kodları

Örneklerimize bu başlığımız altında devam ediyoruz arkadaşlar. :) Yıl başına kadar C++ hakkında bildiğim tüm konuları ve yaptığım projeleri sizlerle paylaşacağım. Sorularınızı yorumlarda bekliyorum. Şimdiden kolay gelsin :) Algoritma 5: Yarıçapı klavyeden girilen kürenin yüzey alanını ve hacmini açıklayan algoritmanın C++ kodunu yazınız.(π=3) #include <iostream> using namespace std; int main() { float r,alan,hacim; cout<<“Yaricapi giriniz:”; cin>>r; alan=4*3*r*r; hacim=(4*3*r*r*r)/3; cout<<“Alan:”<<alan<<endl; cout<<“Hacim”<<hacim<<endl; } Algoritma 6: Katsayıları klavyeden girilen birinci dereceden denklemin kökünü bulan algoritmanın C++ kodunu yazınız. #include <iostream> using namespace std; int main() { int a,b,c,x; cout<<“Katsayilari giriniz:”; cin>>a>>b>>c; x=(c-b)/a; cout<<“Kok:”<<x; } Algoritma 7:Klavyeden yarıçapı ve dilim açısı girilen daire diliminin

C++ ile Veri Yapıları

Bu yazımızda, bilgisayar dünyasının temel yapı taşı olan veri yapısı konusunu ele alacağız. Bu konu oldukça zor olmakla birlikte, gayet önemli ve eğlenceli yapıdır. Veri yapısını bilmek ve etkin kullanmak, hayatınızda yapacağınız projelerde size kolaylık sağlayacaktır. Veri yapısı genel olarak bakıldığınında hayatımızın her anında vardır. Konular ilerledikçe bu daha iyi anlaşılacaktır. Veri yapısını tanımlamak gerekirse, bilgisayar ortamında verilerin etkin olarak saklanması ve işlenmesi için kullanılır. Veri yapıları, verilerin düzenlenme biçimini belirleyen yapıtaşlarıdır. Bir yazılım değişkeni bile basit bir veri yapısı olarak kabul edilebilir. Değişik algoritmalarda verilerin diziler, listeler, yığıtlar, kuyruklar, ağaçlar ve çizgeler gibi veri modellerine uydurularak düzenlenmesi gerekebilir. Veri, yapı ve algoritma bir yazılımın birbirinden ayrılmaz bileşenleridir. Algoritması hazırlanmış her yapı için verilerin düzenli bir şekilde kullanımı önemlidir. Çünkü yapı iyi kurul